By Wednesday, 8 February 2012

Ayat Bergerak Di Menu Bar

Assalamualaikum guys..


Now, Faiz nak tunjukkan tuto pasal ayat bergerak di menu bar. Korunk tahu tak menu bar tu apa? Menu bar tu dalamnya ada favicon dan perkataan, hehe tahu kan? Kalau dah tahu, bagus..

Nak tahu camne nak buat ayat bergerak gerak kat menu bar? Meh Faiz ajarkan, kongsikan ilmu sikit, tapi dengan syarat? Baca bismillilah dulu sebelum buat step tuto ni, okay? Okay, jom follow step di bawah..


Peringatan, kalau nak copy code, tekan CTRL+C, okay don't forget it..


1.  Dashboard > Design > Edit HTML


2. Then, korunk tekan CTRL+F, cari code di bawah ni


<head>

3. Lepas dah jumpa, korunk copy code kat bawah ni and paste di bawah code tadi, okay?


<script language='JavaScript'>
var txt=&quot;TULIS AYAT KORUNK DI SINI&quot;;
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout(&quot;bergerak()&quot;,kelajuan);}bergerak();
</script>

4. Tulisan warna biru tu korunk tukar dengan ayat korunk sendiri


5. Preview dulu.. kalau menjadi, terus save dan enjoy


Tadaaa, dah jadikan? Kalau tak jadi, tak tahu Faiz nak kata apa..
Sorry kalau tak menjadi, mungkin ada masalah sikit dengan blog korunk..

P/s : Kalau dah jadi tu, inform Faiz di facebook tau.. jangan lupa..

No comments:

About



Faiz, 18, Malaysia - A law student in UiTM Dengkil. This is my blog where I wrote anything about my personal life.

SUBSCRIBE

Followers

Message

Instagram

Popular Posts

Music