By Sunday, 11 March 2012

Buat Sidebar Dengan Body Bersambung Versi Blogskin

Assalamualaikum and good morning guys :D


Yeaah, hari ni memang hot dan segar (Y) hehe. Hari ni Faiz bangun awal semata-mata nak buat tutorial hot ni, hehe. Tutorial ni ada part 1 dan part 2, tapi tutorial ni part 1 iaitu letak sidebar dengan body bersambung.. Wait, korunk tengok contoh gambar yer bawah ni.


Click gambar untuk zoom :D

Korunk nampak kan ada garisan antara body dengan sidebar, pastu dia bersambung jadi one body? Kalau korunk nak buat macam tu boleh rujuk tutorial ni.

Peringatan, kalau nak copy code, tekan CTRL+C, okay don't forget it.. 

1. Dashboard > Template  

2. Then, tekan CTRL+F dan cari kod di bawah ni..



</style> atau <tbody>


3. Korunk jumpa tak code tu? Kemudia rujuk code tu betul atau salah dalam gambar bawah ni.


Click gambar untuk zoom :D

4. Korunk nampak kan code </style> atau <tbody> dalam gambar tu? Yang Faiz bulatkan tu code yang akan di delete, ambil perhatian.

5. Korunk gantikan code yang Faiz bulatkan tu dengan code bawah ni. Korunk faham kan?

</style>
<table style="font-size: 11px; color: #333333; line-height: 16px; background: #ffffff; border-radius: 20px;" width="900" align="center" border="0" cellspacing="10">
<tbody><tr>
<td valign="top" style="width:530px; padding-left:5px; border-right:1px solid #eee; padding-bottom:5px; box-shadow:0px 0px 5px #ffffff; padding-right:15px; ">
6. Lepas paste dan gantikan code tu, korunk preview dulu. Kalau body dan sidebar bersambung, korunk boleh terus save.

P/s : Menjadi tak? Kalau korunk tak paham, korunk boleh tanya Faiz kat fb. Benda ni sebenarnya senang, cuma kalau tak paham je, jadi susah, hoho. Kalau menjadi, wajib comment yer. Okay bye adiosss.. 

No comments:

About




Faiz, 18, Malaysia - A teacher to be in Teacher Education Institute of Kent. This is my blog where I wrote anything about my personal life.

SUBSCRIBE

Followers

Message

Instagram

Popular Posts

Music