By Wednesday, 7 March 2012

Scroll Bar Versi Blogskin

Hello fellas guys :D


Yo yo hyep. Kali ni Faiz nak buat tutorial pasal scroll bar versi blogskin. Kalau korunk tengok Faiz punya blog ni, scroll bar dia lain daripada lain kan? Hehe, perasan kejap. Kalau korunk nak try, trylah. Jom, ikut tutorial ni.

Peringatan, kalau nak copy code, tekan CTRL+C, okay don't forget it..

1.  Dashboard > Design > Edit HTML


2. Then, korunk tekan CTRL+F, cari code di bawah ni.

</style>
3. Korunk dah jumpa? Okay, copy code di bawah ni dan paste dekat atas code tadi.



::-webkit-scrollbar {
height: 14px;
width: 13px;
background-color: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #B98EFF;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

5. Wait, jangan save dulu. Korunk kena tukar perkataan warna merah tu okay. Tukar dengan colour yang korunk nak. Code colour html korunk boleh cari kat sini.


6. Korunk nampak tak perkataan berwarna kelabu? Kalau korunk nampak, korunk boleh tukar witdh dengan height yang korunk nak okay?


7. Preview dulu, kalau menjadi terus save.


Tadaa? Kalau menjadi, maknanya tutorial ni berjaya. Kalau tak jadi, boleh contact Faiz di facebook. Okay bye adioss..

No comments:

About



Faiz, 18, Malaysia - A law student in UiTM Dengkil. This is my blog where I wrote anything about my personal life.

SUBSCRIBE

Followers

Message

Instagram

Popular Posts

Music