By Monday, 12 March 2012

Transparentkan Header Menggunakan Gimp

Selamat tengahari guys :D


Gempakzz, Faiz nak buat tutorial transparentkan header menggunakan gimp. Bagi sesiapa yang buat header menggunakan photoscape, mesti korunk tak tahu macam mana nak transparentkan? So, Faiz nak teach korunk transparentkan header yang dibuat melalui photoscape menggunakan gimp. Korunk boleh download gimp di SINI. Dah download, jom kita sambung. Contoh header yang belum di transparentkan, lihat menggunakan windows photo viewer. Korunk boleh rujuk tutorial ni di bawah.


1. Contoh header yang tak transprent.  


2. Bukak Gimp Korunk. Pastikan ada tool box.


3. Clik file and open header korunk.


4. Tekan right click pada header, tekan layer, tekan transparency
dan add alpha chanel.


5. Click fuzzy, click header, pastu delete.
Bagi tekan delete tu, korunk tekkan button delete kat keyboard korunk.


6. Tekan file dan click save as.


7. Tukarkan kepada png dan click save.


8. Click save resolution dan save creation time sahaja.
Then, click save.

P/s : Alhamdullilah, selesai pon buat tutorial ni, korunk paham kan apa yang Faiz membebel ni? Kalau korunk punya tak menjadi, korunk tanya Faiz kat cbox atau fb Faiz yer. Ok bye, harap menjadi, jangan lupa comment yer, adioss..

2 comments:

Asningtiyas Nasdja Putri said...

wahh! menjadilah >.< happynya !!

Norfaiz Nordin said...

wah, congrates :D

About




Faiz, 18, Malaysia - A teacher to be in Teacher Education Institute of Kent. This is my blog where I wrote anything about my personal life.

SUBSCRIBE

Followers

Message

Instagram

Popular Posts

Music